Tussentijdse toets (TTT)
Dit is een proefexamen afgenomen door een CBR-examinator in Groningen. Als je voldoende scoort voor de bijzondere verrichtingen, dan krijg je hier vrijstelling bij het echte examen. Het kan zijn dat ik je adviseer om gebruik te maken van een TTT. Het geeft namelijk erg veel rust tijdens het echte examen. Het percentage dat voor de eerste keer slaagt na het afleggen een TTT is maar liefst 20 procent hoger.

Klik hier om te zien hoe de Tussentijdse toets in zijn gang gaat

Praktijkexamen in Groningen
Voor het praktijkexamen in Groningen staat een wettelijke tijd van 55 minuten. De tijd dat je onderweg bent is gemiddeld 35 a 40 minuten. Er is 15 minuten gereserveerd voor een gesprek vooraf en een gedeelte na het examen. Ook wordt er een zelfreflectieformulier doorgenomen die jij zelf voor het examen hebt ingevuld. Het praktijkexamen bestaat uit drie gedeeltes.

1 Ogentest. Je moet op ongeveer 25 meter een kenteken lezen
2 Technische vragen over de auto. Dit kan iets zijn over de banden, de motor of de knopjes op het dashboard
3 De rit zelf. Deze bestaat uit een gedeelte zelfstandig rijden. Dit kan op diverse manieren getoetst worden.

- Stukje rijden met behulp van een navigatie-systeem
- Clusteropdrachten
- Borden naar een bepaalde richting volgen
- Rijden naar een opgegeven locatie. Dit kunnen verschillende ,voor jou, bekende punten zijn
- Bijzondere verichtingen. Zoals: omkeren, parkeren of stoppen

Let op! Tijdens het examen in Groningen verkeerd rijden is niet erg. Als het maar veilig, zelfstandig en op een logische manier wordt opgelost.De opdrachten moeten naar eigen inzicht worden uitgevoerd. Natuurlijk geldt ook hierbij dat het veilig en logisch opgelost moet worden. Het overige verkeer is erg belangrijk en gaat altijd voor!

Het kan voorkomen dat tijdens het examen wordt gevraagd om de auto even stil te zetten om een van tevoren aangegeven situatie te bespreken. Dit kan bijvoorbeeld een kruispunt zijn.

Klik hier om te zien hoe het praktijkexamen in zijn gang gaat

Faalangstexamen
Voor kandidaten die faalangst hebben is er een speciaal examen. Namelijk het faalangstexamen. Het verschil met een regulier examen is dat er meer tijd gereserveerd is. Hierdoor kan extra rust gecreëerd worden. Hierbij valt te denken aan even stoppen onderweg of een langer gesprek voorafgaande aan het examen.

Klik hier om te zien hoe het faalangstexamen in zijn gang gaat

BNOR examen
Dit examen wordt ook wel het staatsexamen genoemd. Als je vier keer gezakt bent bij het CBR moet je een BNOR examen doen. Dit vindt plaats vanuit Hotel Aduard (Groningen). Daar is een speciale examinator aanwezig die gespecialiseerd is in kandidaten die het rijden moeilijk of erg spannend vinden. Er is extra tijd gereserveerd om je meer op je gemakt te laten voelen. Ook tijdens dit examen kun je bijvoorbeeld onderweg even stoppen.